Tendinte 2011 – De la Jack Morton
Iata ca a sosit si anul in care cei cu functia de CEO pot sa rasufle usurati. N-au mai facut-o de mult cu criza asta financiara la care am avut bilet in randul intai. Avem vesti bune: publicul consumator este dornic să primeasca din partea brandurilor doua lucruri foarte importante: calitate si experienta. Acestea, in combinatie cu o perpetua inovatie in ceea ce priveste New Media, ajung sa faca din 2011 un an cu trendinte cat se poate de interesante. Iata ce anunta Jack Morton pentru 2011:
Relatii cu publicul proactive
Ne-am invatat deja – cand avem probleme cu serviciile pe care le primim, nu dureaza mult pana ne dam batuti si o lasam balta, ca n-are rost sa ne complicam cu telefoane, apeluri in asteptare, plimbare de la cate un operator telefonic la altul, pentru ca mai apoi, problema sa ramana asa cum a fost inca de la inceput – nerezolvata. Ei bine, brandurile receptive au invatat din asta si incearca sa isi imbunatateasca serviciile de client service in mod constant, ba chiar sa rezolve situatii chiar inainte ca acestea sa fie semnalate. In prezent, aceasta tendinta proactiva a client service-ului este abia la inceput, avand deseori o manifestare in plan digital. Insa, 2011, cu siguranta anunta aceasta noua preocupare in randul mai multor companii.
Se va vinde brandul nu doar B2B sau B2C
In ultima vreme, exista o unificare ale celor doua categorii – Bussiness to Bussiness si Bussiness to Client. B2B se preocupa de intelegerea consumatorului, iar B2C are in vedere mai mult dorinta sa-i implice consumatorii din comunitati mai restranse. O astfel de adresare este mai bine receptata, si astfel, atrage din ce in ce mai multi cumparatori.
Cel mai important lucru intr-o adresare construita pe o structura de marketing este ca publicul sa nu fie tratat uniform si impersonal. Oamenii isi doresc sa se simta oameni, nu doar consumatori sau oameni de afaceri.
Tehnologie invizibila
S-a ajuns in punctul in care toate noutatile tehnologice de anul trecut sa fie la scurt timp cunoscute si folosite, datorita practicalitatii lor. Promovarea prin intermediul tehnologiei telefoniei mobile – cu ajutorul jocurilor si diferitelor aplicatii, pare sa dea roade, mai ales ca modalitatea are calitatea de a fi mai putin intruziva. Este important ca aceste aplicatii sa fie amuzante, simplu de inteles si sa iti lase impresia ca ai realizat ceva fun si important. Aceasta filosofie nu se aplica doar in randul copiilor, ci si a adultilor. Si se pare ca prinde bine – nu-i o simpla coincidenta faptul ca jocul Angry Birds a capatat extrem de multa popularitate, cu precadere in randul adultilor.
Continutul de marketing este cheia
Nu conteaza atat de mult aticolul, reclama, prezentarea sau materialul video. Si nici chiar compania insasi. Ceea ce conteaza, de fapt, este continutul. Este important sa intelegi cum se creeaza audienta, cum absoarbe informatia livrata si cum o propaga mai departe. Sa creezi campanii convingatoare este o adevarata arta. Instrumentele prin care se poate face acest lucru sunt mai generoase ca niciodata si trebuie sa iti folosesti experienta acumulata pentru a-ti da seama unde te pozitionezi si prin ce mijloace iti poti promova brandul intr-un mod cat mai convingator.
Cu originalitate inainte!
2011 anunta o reintoarcere la origini, si, implicit la o exprimare cat mai personala. Fiecare brand, asemeni oamenilor, este unic in felul sau. El contine o intreaga filosofie si este intr-o continua dezvoltare. Brandurile isi vor exprima identitatea unica prin campanii experientiale cat mai iesite din comun si experiente memorabile, prin care sa isi expuna principiile intr-un mod cat mai creativ.
Adio Campanii de brand awareness
Daca banii conteaza – si ei conteaza -, atunci nu-i de recomandat sa fie cheltuiti pe campanii de brand awareness clasice. Mai degraba, e preferabil sa fie construite campanii care sa genereze awareness prin Earned Media (cel mai căutat tip de media din cauza ca nu costa nimic). Este acel tip de media care nu are o legatura directa cu influenta directa si financiara a companiei tale. Informatia este livrata prin intermediul oamenilor care scriu despre tine si iti perpetueaza prezenta pe piata, ca niste ambasadori ai brandului.
Social = Angajament
Implicarea in plan social a brandului amplifica experienta si creeaza relatii mai personale si implicit mai profunde intre consumator si brand. Aspectul social atinge cote maxime atunci cand reuseste sa-i implice oameni in mod natural si organic. In loc sa fie impinse informatii catre canale de comunicare precum Facebook, Twitter sau blog, companiile ar trebui sa faciliteze conversatiile de pe blog, dezvoltand comunicarea directa.
Folosit corect, Social-ul este o unealta puternica care vinde idei, produse si care ajuta la cresterea organica si unica a unui brand.
Tu ce zici de asta? Lasa un comentariu
Cautare
Categorii
- Campanii Marketing Experiential (26)
- Interviuri (2)
- Studii Marketing Experiential (4)
- Uncategorized (129)