5 reguli fundamentale pentru crearea unei experiente de brand.

Jul 6, 2011 Autor:     1 comentariu     Categoria: Studii Marketing Experiential

 

Pentru ca tot auzim in jurul nostru despre experiente de brand si cat  de importante sunt ele, credem ca este o idee buna sa ne uitam la ele un pic mai de aproape. Ce conteaza, de fapt, la constructia unei experiente de brand? Iata mai jos 5 reguli fundamentale, pe care sa le ai mereu in vedere.

 

1.      Sa fie livrata experienta brandului in orice punct al interactiunii cu clientul

Un brand interactioneaza cu publicul sau in nenumarate moduri. Dar noi ne-am obisnuit sa ne gandim doar la unele dintre ele, la spoturi TV, la printuri, la evenimente si la altele pe care le generam noi, oamenii de marketing. Insa brandul are si o viata proprie,

 

2.      Sa fie un brand al oamenilor (people brand)

Brandul nu este un nume, ci o promisiune. Samponul pe care-l vand eu, nu mai inseamna sampon, ci un par matasos, plin de volum, un par stralucitor, etc.

Cum reuseste un brand de sampon sa se diferentieze de celelalte branduri de sampon de pe piata? Simplu, prin experienta. Starea  de bine pe care ti-o ofera un brand este cea pentru care platesti si pe care o vei cumpara si pe viitor.

Succesul Starbucks nu poate fi pus doar pe seama cafelei. Starbucks nu este in industria cafelei ci in cea a consumatorilor de cafea. Astfel, se pune pret pe experienta consumatorului, nu pe produsul pe care-l vinde. Cafea se gaseste oriunde, la Starbucks primesti mai mult de atat, evident la costuri mai mari, dar merita, si te vei intoarce si pe viitor.

Un exemplu bun de marketing prin care brandul este compus din oameni care isi unesc fortele si transmit brandul cat se poate de bine, este Zappos, un site de cumparaturi online.  Directorul General, Toni Hsieh, isi ia titulatura de „arhitect al unei miscari care raspandeste fericire, sau zappiness (de la zappos si happiness), filosofie pe care o insufla angajatilor si pe care o transmite cu succes.

3.      Sa dezvolte relatii bazate pe valoare si autenticitate

Cele trei valori ale unei relatii brand-client au la baza realul, corectitudinea si relevanta, atunci cand brandul se adreseaza comunitatilor.

Ok, ai un brand care a castigat notorietate iar publicul te apreciaza. Dar nu poti livra promisiunea pe care o faci decat prin corectitudine, adevar si relevanta. Niciun produs nu vinde doar prin vorbe. Toata panza de paianjen formata din angajatii companiei trebuie sa contina filosofia brandului si sa ii serveasca in orice moment. Degeaba ai un call center, daca cel care raspunde este acru. Iti mai vine sa suni apoi? Binenteles ca nu.

Este important sa stii cine esti ca sa poti implementa ceea ce vrei sa transmiti. Experienta de brand este distribuita de la presedintele unei companii si pana la cele mai mici pozitii.

Precum in cazul Apple – un brand livrat impecabil, clientii au format comunitati tribale. Ei nu sunt doar consumatori, ci fani – care vorbesc despre brand, il promoveaza si ii sunt devotati. Aceasta este limita suprema a experientei de brand, aici trebuie sa tinda sa ajunga toate brandurile.

  1. 4.      Sa caute intr-un mod activ participarea publicului

Social media are un rol extrem de important pentru ca un brand sa prinda teren. E important sa ai un feedback pentru ceea ce livrezi. Cum sunt, ce trebuie sa schimb sau ce trebuie sa adaug pentru a livra publicului ce are nevoie?

Intalnirea dintre brand si public se face undeva la mijlocul drumului. Dar cum ajung eu acolo?

Canalele de comunicare, Twitter si Facebook pot fi folosite impreuna, desi sunt rivale, pentru a completa si transmite experienta brandului. Punctul cel mai inalt pe care un brand il poate atinge online, este sa se „joace” cat mai mult. Spre exemplu, Google isi invita utilizatorii sa creeze fan-logos, pe care apoi, sa le publice.

Howard Schultz, CEO Starbucks spune: “Marketingul traditional este pe cale de disparitie. Fie ca vrei sa creezi un brand, construiesti unul sau conduci altul, ai face bine sa intelegi implicatiile mass media pe internet, deoarece oamenii obtin informatia in timp record si asta schimba intru-totul comportamentul lor. Informatia nu trebuie sa vina spre client de la companie. Ea trebuie sa circule, sa fie “la comun”, intr-un sharing. Prin socializare si promovare, putem ajunge la sufletul oamenilor.

5.      Sa gaseasca intotdeauna modalitati prin care sa interactioneze cat mai autentic

Cum se poate diferentia un brand de concurenta, daca nu prin felul in care se vinde?

Brandurile trebuie sa gaseasca modalitatea prin care sa se deosebeasca intr-un mod cat mai personal de concurenta. Brandurile opteaza sa fie asociate cu diferite tipuri de evenimente. Spre exemplu, Orange s-a asociat cu concertul Madonna, iar Vodafone cu Bon Jovi. Cand auzeai despre concertul Madonnei la Bucuresti, auzeai implicit si despre Orange. Orange a fost acolo, aproape de oameni si le-a adus ceea ce aveau nevoie.

Unele companii ale caror restrictii financiare nu sunt limitate, transforma CSR-ul (responsabilitate sociala corporata) in experiente cu totul deosebite. Ex: Nike+ Human race.

Produsul pe care-l vand se reflecta in oameni. Odata ce am inteles ca nu e vorba despre simple produse, ci despre oameni, am inteles marketingul experiential.  Precum clipele pe care le traim, orice experienta de brand este unica, iar acest lucru este cel care, spre exemplu, ma determina sa ma intorc la Starbucks, sa imi cumpar un iPhone 4 sau sa mananc Kit Kat.

 

 

documentatie: http://www.jackmorton.com/

1 comentariu + Adauga comentariu

  • Am ajuns pr blogul tau cautand pe google https://www.google.ro/#q=sampon+experienta+unica&safe=off&start=10
    Eram suparat pe o reclama la radio care-mi promotea o experienta unica la fel ca si celelate 1 milion de rezultate pe google care or fi 200 de branduri de sampon.

    Ti-am citit articolul si am ajuns la
    “Cum se poate diferentia un brand de concurenta, daca nu prin felul in care se vinde?

    Cu siguranta ai observat ca 99% din branduri “te provoaca”,https://www.google.ro/#q=%22te+provoaca%22&safe=off

    Nici nu stii de ce sa te apuci mai intai :)

    Un brand se poate diferentia foarte usor de concurenta prin produs, pret, distributie,loc de consum, valori de brand (e femnin, e dragut cu clientii – sau NU, etc) Nu cred ca exista vreo concurenta intre Mercedes si Dacia de exemplu si amandoua o duc foarte bine.

    Stiu ca articolul este despre marketing experential dar nu e corect sa spui ca doar marketingul va putea face ca Dacia sa se vanda la pret de Mercedes. Pentru ca nu e Mercedes. Si invers : un Mercedes de 10.000 de euro e suspect.

Tu ce zici de asta? Lasa un comentariu

XHTML: Poti folosi urmatoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

descopera

  • Experienta Pastel

Cautare